Sælg dit projekt bedre – brug dette tip (Husk dit "hvorfor"!)

Når du kaster dig ud i crowdfunding, er det din tekst og video på projektsiden, der skal sælge din idé. Her får du et uundværligt tip til, hvad du skal have fokus på i både tekst og video for bedre at sælge dit projekt og få din målgruppe til at donere penge.

Du ved helt sikkert, hvad du søger penge til, og hvordan de skal bruges – og det glemmer du med garanti ikke at få med i din tekst og video til dit crowdfundingprojekt. Men har du gjort dig tanker om, hvorfor det er en god idé at støtte dit projekt? Og fortæller du det klart og tydeligt? Det er nemlig altafgørende for at få flere til at støtte dit projekt med de eftertragtede kroner og ører.

Derfor er det vigtigt, at du har fokus på ”hvorfor”


Det lille ”hvorfor” er værd at have fokus på i både tekst og video af denne simple grund:

Folk køber ikke hvad du ”sælger” – de køber hvorfor du sælger det.

Det kan lyde abstrakt og fluffy, men tænk bare på Apple og den gigantiske succes, de har opnået med deres produkter. En af grundene til succesen er, at de har været (og er!) rigtig, rigtig gode til at kommunikere og sælge via deres ”hvorfor”.

Og hvordan så det? Jo, når man køber et Apple-produkt, køber man ikke kun et stykke elektronik. Langt fra. Man køber en idé. En idé om at være anderledes, kreativ og i stand til at tænke ud af boksen.  Det handler om følelser og identitet, når man investerer (mange) penge i et af deres produkter.

Derfor kan det betale sig at have fokus på at fortælle, hvorfor det er værd at investere i dit projekt. Det handler nemlig om, at folk skal kunne se sig selv i dit projekt og hjælpe dig, fordi du står for nogle af de værdier, de selv står for.

Får du skabt en følelses- eller holdningsmæssig forbindelse til folk ved at fokusere på hvorfor i din tekst og video, er der langt større sandsynlighed for, at flere vil få lyst til at støtte dit projekt.

Sådan får du gravet dit ”hvorfor” frem – stil dig selv disse spørgsmål


Du kan få sat ord på dit ”hvorfor” ved at stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvad er mit formål med projektet? (Her må du ikke svare ”profit”.)

  • Hvad er min sag?

  • Hvad tror jeg på?

  • Hvorfor skal andre interessere sig for mit projekt?


Gør dig et par tanker ud fra spørgsmålene, inden du går i gang med din video og tekst til dit crowdfundingprojekt. Ved at lave øvelsen får du sporet dig ind på mange af dine vigtigste salgsargumenter.

Få inspiration her - et konkret eksempel på ”et hvorfor”


Et rigtig godt eksempel på et projekt, der kommunikerer ”hvorfor” på en fin måde er – meget a pro pos crowdfunding – Michael Eis og Frederik Ploug Søgaards projekt ”Dansk Crowdfunding Forening”.

Se her, hvordan noget af det første, de fortæller i deres projektbeskrivelse, handler om, hvorfor sagen er værd at støtte:

”Støt oprettelsen af Danish Crowdfunding Association (crowdfundingforeningen) og giv den spæde crowdfunding-branche endnu bedre gang på jord til gavn for fremtidens iværksættere og ildsjæle, investorer og donorer.”

[caption id="attachment_16726" align="alignleft" width="497"]Start with why - eksempel på hvorfor-kommunikation Her kan du se, hvor teksten ligger på siden booomerang-projektsiden[/caption]

Teksten fortæller med det samme, hvad du støtter, hvis du donerer penge til projektet.

hvorfor støtte dette projekt?

Det skal man – som der står i projektbeskrivelsen – for at give den spæde crowdfunding-branche en endnu bedre gang på jord til gavn for fremtidens iværksættere og ildsjæle, investorer og donorer.

Også i deres video til projektet, er det noget af det første, de fortæller.

Det skal du gøre, når du har fundet dit ”hvorfor”


Når du har fundet og formuleret dit hvorfor, skal du huske at få det med som noget af det første i både din tekst og video – så får du nemlig solgt din idé mere effektivt og giver din målgruppe mere lyst til at støtte dig projekt.

Ikke helt overbevist? Eller er du nysgerrig efter at få mere at vide om, hvorfor det er så vigtigt at sætte fokus på det lille ord ”hvorfor”? Så se videoen ”Start with why” fra TED Talk, hvor den (mega seje!) amerikanske iværksætter Simon Sinek fortæller om den magi og kraft, der ligger i ”hvorfor”.

Og! Har du brug for lidt hjælp til at finde dit projekts “hvorfor”? Så skriv et par ord om projektet her i kommentarfeltet – så skal jeg nok give mit bud på, hvad ”hvorfor”-kernen i dit projekt er.


................................................................................................


Om Tina Thor Jørgensen: Tina er til daglig dedikeret tekstforfatter og CRO-konsulent hos det online marketing-bureau iProspect. Og så blog-n-roll’er hun på domænet TeksforfatterTips, hvor du kan få mange flere tips til, hvordan du fanger din målgruppes opmærksomhed.

Du kan også fange Tina på FacebookTwitter og G+, hvor hun også deler teksttips.

[caption id="attachment_16757" align="alignleft" width="120"]Tina Thor Jørgesnen Tina[/caption]

Bonusinfo: Faktisk var Tina med om bord på booomerang-skuden, da den blev sat i søen i 2011. Nu er hun så tilbage igen og vil løbende levere tips på bloggen om, hvordan du kommer ud over rampen med dit projekt rent tekst- og fortællemæssigt.

Psst! Husk at du ligesom Tina også er velkommen til at melde dig under booomerang-fanen og blogge, lave PR, grafik eller andet, du brænder for. Bliv en del af et stædigt og innovativt team - meld dig ind i kampen for Danmarks kreative og iværksættermæssige fremtid ved at skrive en mail til booom@booomerang.dk og fortælle lidt om dig selv.
Tina Thor Jørgensen (@tinathorjoergensen) Skrevet af Tina Thor Jørgensen (@tinathorjoergensen), 3. marts, 2014
Partnerskaber