Guide til dig der vil støtte et reward crowdfunding projekt...

Når du overvejer at støtte et reward-baseret crowdfundingprojekt, er det vigtigt at træffe informerede beslutninger. Her er 10 punkter du kan overveje, inden du støtter et reward crowdfunding projekt. Kender du projektindehaveren, kan du godt springe nogle af dem over - men det er altid en god idé lige at tage et spadestik mere - inden du kaster penge efter et projekt.


1. Undersøg projektindehaveren(e):

Det første skridt er at undersøge personerne eller organisationen bag projektet. Har de en historik med succesfulde projekter? Har de relevant erfaring eller ekspertise? Er de transparante om hvem de er ? Dette kan give en god indikation af deres evne til at gennemføre projektet.

2. Forstå de rewards, der tilbydes du kan købe:

Gå grundigt igennem, hvilke rewards der tilbydes. Er de attraktive og værdifulde for dig som bidragyder ? Overvej også, om leveringstidspunkterne for belønningerne er realistiske.

3. Vurder risici og udfordringer:

Alle projekter har indbyggede risici og udfordringer. Det er vigtigt, at projektindehaverne ærligt beskriver disse og har en plan for at håndtere dem. Mangel på åbenhed omkring potentielle problemer kan være en rød flag.

4. Projektets realisme:

Vurder, om projektets mål og tidsplan synes realistiske. Er der sat realistiske deadlines, og er finansieringsmålene realistiske i forhold til projektets omfang ?

5. Feedback og kommunikation:

En god indikator for et projekts sundhed er, hvordan projektindehaverne kommunikerer med deres støttere. Kig efter regelmæssige opdateringer og respons på spørgsmål. Dette viser, at de værdsætter deres støttere og er engagerede i projektets succes.

6. Fællesskabets engagement:

Et stærkt og engageret fællesskab er ofte et godt tegn. Se, hvordan andre støttere reagerer på projektet. Er der en følelse af spænding og engagement ?

7. Finansiel gennemsigtighed:

Det er vigtigt, at projektindhaverne er åbne om, hvordan de vil bruge de indsamlede midler. En detaljeret budgetplan giver troværdighed og viser, at de har tænkt grundigt over projektets økonomiske aspekter.

8. Tidligere succeser:

Hvis projektindehaverne tidligere har haft succesfulde crowdfundingkampagner, kan det være en god indikator for deres evne til at levere.

9. Juridiske og ethiske overvejelser:

Vær opmærksom på eventuelle juridiske eller etiske spørgsmål relateret til projektet. Det inkluderer ophavsret, produktionsmetoder og bæredygtighed.

10. Din egen due diligence:

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at udføre din egen lille due diligence. Læs alt materiale om projektet, og tøv ikke med at stille spørgsmål direkte til skaberne. Husk på at reward crowdfunding i Danmark, er reguleret af Købeloven. Købeloven har en række forbrugere beskyttende elementer, du kan være glad for i forbindelse med dit køb via et reward crowdfunding projekt.


Ved at følge disse tips kan du træffe mere informerede og sikre beslutninger, når du støtter reward-baserede crowdfundingprojekter. Husk, at alle crowdfunding projekter indebærer risiko for at der ikke leveres, og det er vigtigt at være komfortabel med dette, inden man bidrager. Skulle dette være tilfældet har du Købeloven som din ven.

Michael Eis (@michael) Skrevet af Michael Eis (@michael), 23. januar
Partnerskaber