AML4 - nye hvidvask stramninger på vej

Nye hvidvaskningsregler truer med at tage livet af crowdfunding platformene i EU. 

Lige nu er alle ved at implementerer det nyeste hvidvask direktiv (AML4), herunder selvfølgelig også vores betalingsgateway hos hvem vi er kunde. Det kommer til at betyde en række 'kedelige' ændringer i den måde vi driver booomerang.dk på.

Allerede idag er det en daglig udfordring, at få brugerne af booomerang.dk til at efter de lovpligtige oplysninger når der skal oprettes en konto - enten fordi man gerne vil støtte et projekt, eller oprette sit eget projekt. Vores brugere forstår simplethen ikke hvorfor vi f.eks. skal bruge de 6 første cifre i ens CPR nummer - altså fødselsdatoen. Mange falder fra, og kommer bagefter til os og spørger: "om de ikke bare kan overføre pengene via MobilePay". Svaret er desværre nej. Vi skal bruge de oplysninger.

Nu strammes skruen så igen.

Indtil 03.6.19, altså nu, har det været sådan at vi skulle indsamle oplysninger på brugerne når der oprettes en konto. Det ændres der ikke ved, det skal vi stadigvæk. Efter 03.06.19 ændres reglerne for hvornår vi skal indhente foto ID for vores brugere - uanset om de brugere bare vil støtte et projekt eller oprette et projekt.

Idag er reglerne, at vi skal 'hvidvaske' når der udbetales mere end EUR 1000 pr. løbende 12 mdr. til en projektindehaver og hvis man har foretaget indbetalinger (støtte) til et eller flere projekter for EUR 2500 pr. løbende 12. mdr..

Det ændres nu til, at vi skal 'hvidvaske' hvis der udbetales mere end EUR 250 akkumuleret pr. mdr., altså i praksis ved alle udbetalinger over EUR 250 - og hvis man på et hvilket som helst tidspunkt har indbetalt mere end EUR 250 (for at støtte et eller flere projekter).

Derudover indføres der gebyrer på verificering af dokumentation fra NGO'er, foreninger og virksomheder. Et gebyr vi er nød til at skubbe videre til vores brugere, da vores forretningsmodel ikke kan bære dette. Så en stigning i priserne på booomerang.dk er på vej.

Ydermere sænkes disse beløbsgrænser i Januar 2020 til EUR 150 (AML5).

Derudover skal man pr. september 2019 bruge den meget irriterende 3D verifikations teknologi for alle transaktioner over 30 EUR.

 

Det er helt hen i vejret, hvis du spørge mig - men vi kommer ikke uden om det ! I praksis kommer det noktil at betyde, at vi her på booomerang.dk beslutter at 'hvidvaske' uanset hvad du måtte ønske at gøre. Om det så bare er at støtte et projekt med 1 kr.. Det bliver et kæmpe slag for forrretningen, og dermed for mulighederne for at drive en crowdfunding platform i Danmark.

Det skriger til himmel efter nogle særregler, hvis man virkelig ønsker et aktivt og spirrende crowdfunding marked i Danmark og EU. Det kan ikke nytte noget, at der sættes den ene party-killer op efter den anden (hvidvask, GDPR, Indsamlingsnævnet etc.) - hvis man vil have et velfungerende alternativt finansieringsmarked i Danmark og EU.

Så jeg vil på det kraftigste opfordre til den nye regering, efter valget den 5.6.19., kommer igang med at kigge på dette.

 

Ellers dør babyen......

 
Michael Eis (@michael) Skrevet af Michael Eis (@michael), 27. maj, 2019
Partnerskaber